Vázlatkiállítás

Vázlatkiállítást rendezett a Gyulai Művésztelep Egyesület augusztus 7-én, pénteken a Kohán Képtárban. Az idei nyári művésztelepen készült alkotásokat bemutató tárlatot Garami Gréta művészettörténész nyitotta meg 17 órakor. A rendezvényen Kepenyes Pál és Lakatos József Péter működik közre. A kiállítás augusztus 23-ig, hétfőtől péntekig 14–18 óra között volt megtekinthető, és augusztus 23-tól szeptember 20-ig 14–16 óra között látható volt.

Ismerős gyulai utcarészletek és arcok köszönnek vissza a falakról a szociografikus művészi szemléletmód és a realista festészet legismertebb hazai képviselőjeként számon tartott gyulai művésztelep vázlatkiállításán, melyet augusztus 7-én nyitottak meg a Kohán Képtárban.

Garami Gréta művészettörténész beszédében elmondta: az ábrázolói hagyományokat átmenekítő kortárs magyar képzőművészet, a hagyományos műfaji keretek között mozgó, a festészet, a szobrászat mint műfaj értékeit képviselő művészet és a korábban az állam, a politika által kisajátított realizmus háttérbe szorult az elmúlt évtizedekben.

A művészettörténész hozzátette: 2005 tájékán került a figyelem középpontjába az a festőgeneráció, amely újra felkeltette a teoretikus szakma érdeklődését a festészet műfaja és a realista festészet iránt. Mint kifejtette, a fiatal alkotók munkáiban egyesek a nyugati pop artból kinövő fotórealizmus hatását látják, míg mások a magyar festészeti képzésben búvó patakként tovább élő bernáthi figurális festészeti hagyományok kitörését. […]

A megnyitón Kepenyes Pál pánsípjátékkal, míg Lakatos József Péter – stílszerűen – Simonyi Imre verseivel működött közre, utalva arra a magától értetődő, ennél fogva fölöslegesen, egyúttal jólesően ismételt tényre, hogy a nyári művésztelep ezer szállal kötődik Gyulához, amely a szó szoros és átvitt értelmében is otthont ad az évek óta visszatérő művészeknek. A technikailag és tematikailag is sokszínű tárlatot végignézve a református templomkertet éppúgy felfedezhetjük a képeken, mint a Kossuth utcai húsboltot, az Élővíz-csatorna partját, Schriffert Mihály műhelyét vagy a Petőfi-szobrot, fordított nézőpontból. Mert a perspektíva, mint oly sokszor, most maga a város.

Forrás: Gyulai Hírlap

A kiállításmegnyitó beszéd teljes szövege: Bárka Online

Képek a kiállításmegnyitóról

Oláh Szabolcs

A Gyula TV híradása a kiállításmegnyitóról

Forrás: Gyula Tv