Székelyhidi Attila

 
Életrajz

arcképSZÉKELYHIDI ATTILA – festőművész

1942-ben született Gyulán A Berettyó melletti Szeghalmon élt és érettségizett a Péter András  Gimnáziumban. Egerben a Tanárképző Főiskolán matematika-fizika-rajz szakon szerzett  oklevelet. 1965-től Gyulán általános iskolában, majd az Erkel Ferenc Gimnáziumban tanított, két évet a Békéscsabai Tanítóképző Főiskola vizuális szakán, később a Bay Zoltán Gimnáziumban. Nyugdíjbavonulásáig a Gyulai Városi Képtárnál dolgozott. Évekig vezette továbbtanulóknak az ifjúsági képzőművészkört Gyulán az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

1969-től alapító tagja a Gyulai Nyári Művésztelepnek, melyet Tóth Tibor festőművész szervezett és vezetett nyugdíjba vonulásáig, ennek szervező munkájában is részt vett.

1977 óta tagja a Művészeti Alapnak, a mai MAOE-nak, megalakulásától a Magyar Vízfestők Társaságának, a Békéstáji Művészeti Társaságnak, a Gyulai Alkotók Körének. Dolgozott az öcsényi, a kétegyházi és a mórahalmi művésztelepeken, járt Szárhegyen (RO)a nemzetközi művésztelepen is.

1985-ben seccot festett Balogh Gyulával Gyulán, a józsefvárosi katolikus templomban (Angyali üdvözlet).

Munkáira és munkamódszerére leginkább jellemző a közvetlen leképzés és megragadás, a személyes jelenlét a motívum közelében, a tájban, emberi közelségben, életük közegében, legyen az „együléses” munka, vagy heteken át készült festmény a Kőrösök vidékén.

Bezár

Kiállítások

Egyéni kiállítások: számos nagyobb és kamarajellegű kiállítása volt, melyek közül kiemelkedők a Gyulán (1973, 1981, 1986, 1998-99, 2002, 2006), Békéscsabán (1970, 1974, 1986, 1987,1990), Debrecenben (1977), Szeghalmon (1981, 1986, 1999), Szegeden (2004) rendezett kiállításai.

Csoportos kiállítások: munkáival rendszeresen szerepel a Vásárhelyi Őszi Tárlaton, Békéscsabai Alföldi Tárlatokon, a Gyulai Művésztelep évenkénti munkabemutatóin és annak nagyobb léptékű kiállításain: Gyulán, Hódmezővásárhelyen, Tiszakécskén, Budapesten, Esztergomban, Szolnokon, Ditzingenben (No.), Nagybányán (Ro.). Szerepelt még az Öcsényi Művésztelep kiállításain, Mórahalmon, a Homokháti Művésztelepen, a Békéstáji Művészeti Társaság itthoni és külföldi bemutatkozóin, a gyulai művészek kiállításain.

Bezár