Sáfár Pál


Digitális portfólió
Megnyitás új lapon


 
 
Életrajz

Sáfár PálSÁFÁR PÁL — festőművész 1949. Március 24-én Budapesten, a Józsefvárosban született. Tíz éves korától a Vasutas Képzőművészeti Körbe járt, Kling György festőművészhez rajzolni, festeni. Részt vett a fonyódi nyári festőtáborokon és a kiállításaikon, ahol többször díjat nyert. Az 1963-as Forte dei Marmi-i nemzetközi gyerek rajzversenyen III. helyezést ért el.

1963-67-ig a Képzőművészeti Gimnázium festő osztályán Sebestény Ferenc volt a rajztanára. A festészet mellett elsajátította a mozaikrakás és az ólomüvegfestés mesterségét is, Percz Jenő Józsefnél.
Érettségi után az Iparművészeti Múzeum Műtárgymásoló Osztályán kerámia-gipszforma készítőként, majd a Központi Múzeumi Igazgatóságnál kiállítás rendezőként, később a MŰTEX Kerámia Ktsznél gipszöntőként dolgozott.

1969-ben felvették a Magyar Képzőművészeti Főiskola rajztanár karának festő szakára, Bernáth Aurél osztályába. A művészeti anatómiát Barcsay Jenőtől, a sokszorosító grafikát Ék Sándortól tanulta. 1973-ban festőművész, művészettörténeti, ábrázoló geometriai és rajztanári diplomát szerzett, utána még egy évig Iván Szilárd irányítása alatt mesterképzőt végzett.

1974-től a Magyar Művészeti Alap tagja. Rendszeresen állít ki Magyarországon és külföldön, 2014-ig 59 önálló és számos csoportos tárlaton szerepelt képeivel.

Bezár

Munkássága

Jelentős időt töltött külföldön, ezek az úti élmények munkáin is megjelennek. 1978-ban 3 hónapig vendége volt a dél-Franciaországi Károlyi Alapítványnak, lakott Brüsszelben, Moszkvában, és Németországban, festett Erdélyben, Olaszországban, Horvátországban. Képei megtalálhatók ezekben az országokban, és Kanadában, USA-ban, Ausztráliában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Arcképcsarnokában, a Kiskőrösi Petőfi Múzeumban, az Inotai Gyártelepi Galériában, az EGI székházában vannak alkotásai. A Millennium kerámia domborműve Budapesten, az Érdi úti Általános Iskolában látható.

Művészi tevékenységével párhuzamosan a Pest Megyei Múzeumok igazgatósága és a Nemzeti Múzeum alkalmazásában ásatási rajzoló, régészeti lelet dokumentáló. Több száz rajza illusztrál publikációkat és szakkönyveket.

A főiskola elvégzése óta folyamatosan vezet képzőművészeti köröket. 1996 óta, amióta Pilisszentlászlón él, nyári rajz-festő táborokat tart. Az itt készült alkotásokat a már hagyománnyá vált Pilisi Ősz rendezvényeken mutatják be.
A gyulai nyári művésztelep rendszeres résztvevője, kiállítója és oktatója.
Bezár

Ars Poeticája

„A festő dolga, hogy a gondolatokat Isten felé irányítsa, erre kiváló lehetőség az erdő, a hegyek, a növények megfestése, de a portré, vagy a csendélet is, ha a megfelelő lelkiséggel közelítünk hozzá. Nekem mind ez olyan csoda, amely a végtelenségről hordoz üzenetet és ígéretet. Ezt szeretném közvetíteni, meg azt a kifogyhatatlan szeretetet, amivel létrehozták. A művészet viszontszolgálat.”

Bezár


Elérhetőségek:
     Email: [email protected]
     Telefon: 06-26-338-182
     Lakcím: 2009 Pilisszentlászló, Béla király u. 11.
     Honlap: http://safarpal.blogspot.hu//