2014 - Tragor Ignácz Múzeum - Görög Templom

2014 – Tragor Ignácz Múzeum – Görög Templom

Kiállítás ideje: 2014. április 3. – május 25.
Kiállítás helye: Vác
A kiállítást megnyitotta: Rudolf Anica művészettörténész
Kiállítók: Balogh Gyula, Bodor Zoltán, Marosvári György, Szakáll Ágnes

„Négyen a Gyulai Művésztelepről” – Balogh Gyula, Bodor Zoltán, Marosvári György és Szakáll Ágnes képeiből nyílt kiállítás a váci Tragor Ignác Múzeum Görög Templom Kiállítótermében, április 3-án. Mint a kiállítás rendezője, Bárdosi József művészettörténész megfogalmazta:

A mai is aktívan működő Gyulai Művésztelep 1969. augusztusban nyitotta meg kapuit. A művésztelep legkarakteresebb alkotói közül a Görög Templomban most négy művész munkáit mutatjuk be. Balogh Gyula, Marosvári György és Szakáll Ágnes még az 1970-80-as évek fordulóján remek realista képek alkotásával tűnt fel a gyulaiak között, Bodor Zoltán festő pedig később csatlakozott a társasághoz. Balogh Gyula, Marosvári György és Szakáll Ágnes közös érdeme, hogy az 1970-80-as évek fordulóján nem az újdonság bűvöletében kezdtek alkotni, hanem felfedezték, hogy a valóságot és annak művészi lenyomatát, a realista festészetet nem eltörölni, hanem épp ellenkezőleg, feltámasztani és megőrizni kell. Rájöttek, hogy a valóságot meg kell örökíteni, mert a valóság nem csak múlandó, hanem szép is, mi több ez a valóság köt össze minket szüleink és a nagyszülők világával. Tehát többről van szó, mint stílusról, ez a többlet a realizmus által kifejezhető identitás: a kik vagyunk kérdés megválaszolása.” (Bárdosi József művészettörténész)

Ezeket a gondolatokat erősítette Fördős Attila váci polgármester Gyula városát bemutató köszöntője, és Rudolf Anica művészettörténésznek, az Új Művészet szerkesztőjének értékelése is. Kiemelte, hogy az elmúlt évtizedek pontos, de személye hangú megjelenítése magas fokú szakmai tudással teszi hitelessé ezeket az alkotásokat, melyek beletartoznak a hazai képzőművészet fontos vonulatába.

A kiállítás május 25-ig látogatható a váci Görög Templom Kiállítóteremben (Vác, Március 15. tér 19.), szerda-csütörtök 10-17 óráig, péntektől vasárnapig 10 és 18 óra között.

A vendégeket köszönti: Fördős Attila polgármester
A kiállítást megnyitja: Rudolf Anica, az Új Művészet szerkesztője
A kiállítást rendezte: Bárdosi József művészettörténész

A kiállítás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap és Vác Város Önkormányzata támogatta.


Megnyitó szövege
Megnyitás új lapon


 
 

A Gyulai Hírlap cikke a kiállításról.